Bataty z mięsem mielonym

Bataty, zwane też słodkimi ziemniakami to bogate źródło beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Do tego zawierają sporo witaminy C, E, K i wapnia, żelaza i potasu. Są zdrowsze i bardziej odżywcze niż zwykłe, białe ziemniaki. Zdecydowanie warto je jeść, dlatego też regularnie goszczą na naszym stole. Jedną z ciekawych potraw z tym warzywem w roli głównej są bataty faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem. To pyszne, sycące danie i dość proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 4 bataty
  • 500g mięsa mielonego
  • 100g szpinaku mrożonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowywanie dania zaczynamy od upieczenia batatów. Każdego batata dobrze umyj i przekrój na pół. Przełóż bataty do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody (ilość wody taka, aby zakrywała dno). Następnie wstaw je do piekarnia nagrzanego do około 180 stopni na około 40-60 minut w zależności od wielkości batatów i tego, jaki piekarnik posiadasz (bez termoobiegu prawdopodobnie będzie potrzeba więcej czasu).

Bataty z mięsem mielonym i szpinakiem

W czasie, gdy bataty będą się piec, przygotowujemy farsz. Mięso mielone przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem, po czym dodaj do niego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Odstaw mięso na chwilę na bok.

Obierz cebulę i czosnek (pozostałe 2 ząbki), po czym pokrój w drobną kostkę (czosnek drobniej niż cebulę ;) ). Rozgrzej patelnię z odrobina oleju, po czym wrzuć na nią cebulę i czosnek. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodaj szpinak. Poczekaj aż się rozmrozi na patelni i dokładnie go wymieszaj z mięsem, cebulą i czosnkiem. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietany 12% oraz pokrojoną na mniejsze kawałki mozarellę. Całość podsmaż jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników. Na koniec możesz dodać odrobinę soli i pieprzu, jeśli jest taka potrzeba. Szpinak potrzebuje dobrego doprawienia, aby nie był mdły.

Upieczone na miękko bataty delikatnie wydrąż. Otrzymany miąższ możesz dodać do farszu albo po prostu zjeść :) Do każdej połówki batata nałóż odpowiednią ilość farszu i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, aby danie było ciepłe. Jeśli zostało Ci trochę farszu, to świetnie nadaje się on również do zjedzenia np. z makaronem.

Leave a Reply