Bliny to danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Niegdyś przygotowywane było w tygodniu przed wielkim postem. Dzięki zsiadłemu mleku blinki mają lekko kwaskowaty smak, który świetnie komponuje z miodem lub śmietaną z cukrem. Idealnie nadadzą się jako śniadanie, kolację lub przekąska.
Składniki:
- 400g zsiadłego mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
- śmietana z cukrem lub miód do polania blinek
Zsiadłe mleko wymieszaj dokładnie z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Ciasto powinno mieć konsystencję aksamitną i raczej rzadszą. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce stołowej ciasta. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe placuszki najlepiej wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby były mniej tłuste.
Blinki podawaj z płynnym miodem lub śmietaną z cukrem i owocami.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.