Blinki ze zsiadłego mleka

Bliny to danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Niegdyś przygotowywane było w tygodniu przed wielkim postem. Dzięki zsiadłemu mleku blinki mają lekko kwaskowaty smak, który świetnie komponuje z miodem lub śmietaną z cukrem. Idealnie nadadzą się jako śniadanie, kolację lub przekąska.

Składniki:

  • 400g zsiadłego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • śmietana z cukrem lub miód do polania blinek

Bliny ze zsiadłego mleka

Zsiadłe mleko wymieszaj dokładnie z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Ciasto powinno mieć konsystencję aksamitną i raczej rzadszą. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce stołowej ciasta. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe placuszki najlepiej wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby były mniej tłuste.

Blinki podawaj z płynnym miodem lub śmietaną z cukrem i owocami.

Bliny ze zsiadłego mleka

Bliny ze zsiadłego mleka

Leave a Reply