Dostaliśmy ostatnio od znajomego piękną, dużą dynię. Zastanawiałam się do czego jej użyć i postanowiłam, że zrobię ciasto. Zależało mi na szybkim i prostym przepisie, a ten który prezentuję poniżej taki właśnie jest. Ciasto jest chrupiące na zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku. Do tego niesamowity, cynamonowy aromat i mamy deser idealny na jesienne dni. Wspaniale smakuje z kawą lub rozgrzewającą herbatą z miodem i cytryną.
Składniki:
- ćwiartka średniej wielkości dyni
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki miodu
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej (cynamon, kardamon, imbir)
- 75g posiekanych orzechów laskowych
Dynię obierz ze skórki i wybierz miąższ z pestkami. Pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż dynia stanie się miękka, rozpadająca. Ugotowaną dynię odsącz na sitku i odstaw do ostygnięcia. Kiedy już nie będzie ciepła, zblenduj ją na gładką masę.
Jajka ubij z cukrem, dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, przyprawę korzenną, miód i olej. Wszystko dokładnie wymiksuj. Następnie dodaj ostudzoną, ugotowaną dynię i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto nabierze pięknego pomarańczowego koloru. Na koniec dodaj posiekane orzechy i wylej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy nie jest w środku surowe.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.
Jadłem, polecam 🙂 Chociaż nie wiem dalej jak się obiera dynie 🙂 Może pomysł na kolejny tekst?
Ja dynię kroję w mniejsze kawałki i wtedy jest łatwiej odciąć tę twardą skórkę, nie kalecząc się :)