Cukinia faszerowana

W lecie i wczesnej jesieni uwielbiam to, że dostępne są przepyszne świeże warzywa. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Zapiekam ją zazwyczaj z mięsem mielonym, a z miąższu przyrządzam pyszne, aromatyczne placuszki z koprem. Poniżej przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • kilka plasterków sera żółtego
  • przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól i pieprz

Cukinię przekrój na pół i łyżeczką delikatnie ją wydryluj, robiąc z niej „łódeczkę”. Wydrylowanego miąższu nie wyrzucaj – można z niego zrobić pyszne placuszki.

Mięso mielone przypraw curry, kurkumą, imbirem, dodaj soli i pieprzu do smaku. Jeśli chcesz dodać marchewkę do farszu, to ją obierz i potarkuj na drobnych oczkach. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Do cebuli dodaj mięso i potarkowaną marchewkę i podsmaż razem.

Podsmażone mięso z cebulą i marchewką przełóż do „cukiniowych łódeczek” i przykryj serem żółtym. Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

My najchętniej jemy cukinię z odrobiną ketchupu do smaku :)

Leave a Reply