Domowy rosół

Dzień dobry, cześć i czołem! Dzisiaj niedziela, więc był u mnie tradycyjny polski obiad – pyszny , domowy rosół. Gotowany długo na małym ogniu, tak aby wszystkie składniki oddały maksimum smaku. Mój synek ogółem bardzo lubi zupy, ale rosołem zajada się aż mu się uszy trzęsą :) Poniżej przedstawiam niezawodny przepis na to pyszne danie.

Składniki na domowy rosół:

  • 2 ćwiartki kurczaka (może być też korpus, skrzydełka lub wszystkiego po trochu)
  • 4 marchewki
  • pół dużego selera lub 1 mały
  • 2 pietruszki
  • 1 nieduża cebula
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • natka pietruszki (świeża lub mrożona)
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron

Ćwiartki kurczaka zalej gorącą wodą i przełóż je do pustego garnka. Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obierz. Zalej zimną wodą wszystkie warzywa poza cebulą. Dodaj do nich sparzone ćwiartki kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe. Zacznij gotować na małym ogniu.

Nie kroję warzyw przed gotowaniem. Dodaję je w całości i dopiero przed podaniem wyławiam marchewkę i kroję ją na plasterki. Selera i pietruszkę warto zostawić w zupie na jeszcze jedną noc i wyrzucić dopiero na drugi dzień. Dzięki temu zupa nabiera jeszcze więcej smaku.

Obraną cebulę opal palnikiem. Musi być cała czarna. Dodaj ją do gotującej się zupy. Jeśli na powierzchni wywaru pojawi się tzw. szum, zbierz go delikatnie łyżką (najwygodniej jest to robić łyżką z dziurkami). Uważaj jednak by nie wyłowić razem z szumem ziela angielskiego. Dodaj do zupy około 1,5-2 płaskich łyżeczek soli i odrobinę pieprzu. Ja wyznaję zasadę, że lepiej wsypać na początku mniej przypraw, gdyż w razie potrzeby łatwiej jest coś dodatkowo doprawić, niż kombinować, gdy danie wychodzi za słone lub zbyt pieprzne.

Nie pozwól by rosół zbyt mocno się gotował. Powinien delikatnie, pomału bulgotać na małym ogniu przez nawet 1,5-2 godziny.

Do rosołu ugotuj makaron (lub ryż, jeśli tak lubisz :) :) i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Nie polecam suszonej, ale jeśli innej nie będziesz mieć też nie nada. Osobiście wolę dodać świeżą lub mrożoną natkę, gdyż ta suszona nie mięknie zbyt szybko i jest później zbyt wyczuwalna podczas jedzenia.

Po około 2-2,5 godziny (0,5 godziny na przygotowanie składników + 1,5-2 godziny gotowania na małym ogniu) Twój domowy rosół będzie gotowy. Przy gotowaniu tej zupy ważna jest cierpliwość. Sam proces gotowania trwa dosyć długo, ale smak zdecydowanie to wynagradza.

Smacznego!

Domowy rosół

 

Dodaj komentarz