kanapka z łososiem i jajkiem

Kanapka zazwyczaj kojarzy nam się z tradycyjnymi składnikami: bułką lub chlebem, wędliną, serem żółtym i jakimś warzywem. Możliwości na zrobienie fajnej, nieco innej kanapki na przykład do pracy, jest całkiem sporo. Jedną z moich ulubionych opcji jest kanapka z łososiem, jajkiem i koperkiem.

Kanapki z łososiem i koperkiem

Składniki na 3-4 kanapki:

  • 3 lub 4 bułki z ziarnem
  • łosoś wędzony (około 50g)
  • serek śmietankowy do smarowania, np. Twój smak, albo z Biedronki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • świeży ogórek
  • 2-3 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
  • świeży koperek
  • rukola

Kanapka z łososiem, jajkiem i koperkiem

Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostygnięcia, po czym obierz. Rozkrój bułki i posmaruj każdą serkiem śmietankowym. Świeży koperek drobno pokrój i posyp nim serek. Jajka i wędzonego łososia połóż na kanapce, a na to kilka listków rukoli. Jeśli lubisz majonez, przed położeniem łososia, posmaruj nim ugotowane jajke. Całość przykryj górną częścią bułki, również posmarowaną serkiem.

Gotowe :)

Kanapka z łososiem

 

Leave a Reply