
Kanapka zazwyczaj kojarzy nam się z tradycyjnymi składnikami: bułką lub chlebem, wędliną, serem żółtym i jakimś warzywem. Możliwości na zrobienie fajnej, nieco innej kanapki na przykład do pracy, jest całkiem sporo. Jedną z moich ulubionych opcji jest kanapka z łososiem, jajkiem i koperkiem.
Składniki na 3-4 kanapki:
- 3 lub 4 bułki z ziarnem
- łosoś wędzony (około 50g)
- serek śmietankowy do smarowania, np. Twój smak, albo z Biedronki
- 2 ugotowane na twardo jajka
- świeży ogórek
- 2-3 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
- świeży koperek
- rukola
Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostygnięcia, po czym obierz. Rozkrój bułki i posmaruj każdą serkiem śmietankowym. Świeży koperek drobno pokrój i posyp nim serek. Jajka i wędzonego łososia połóż na kanapce, a na to kilka listków rukoli. Jeśli lubisz majonez, przed położeniem łososia, posmaruj nim ugotowane jajke. Całość przykryj górną częścią bułki, również posmarowaną serkiem.
Gotowe :)
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.