Ciasto Kinder Countr

wielbiam kremowe ciasta i desery. To jest zdecydowanie mój smak. Kiedy więc spróbowałam Kinder Country, wiedziałam, że to deser, który na stałe zagości w mojej kuchni. Jest aksamitne, delikatne i niesamowicie pyszne, a do tego nie wymaga pieczenia.

Kinder Country – składniki:

  • ok. 100 g płatków śniadaniowych Kangus od Nestle (do kupienia w większych supermarketach, np. Auchan)
  • 2 śmietany 30% lub 36% – poj. 330ml
  • 250g serka mascarpone
  • ok. 200 g herbatników
  • 2 czekolady białe po 100g
  • 3 czekolady mleczne po 100g

Foremkę 25x30cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż herbatniki. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (nalej wody do garnuszka i zagotuj. Na garnuszek postaw metalową miskę i włóż połamaną w kawałki czekoladę). Gdy czekolada rozpuści się, odstaw ją do ostygnięcia. W tym czasie zabieramy się za ubicie jednej śmietany 30% z serkiem mascarpone (całe opakowanie – 250g).

Aby śmietana dobrze się ubiła, dobrze wstawić wcześniej do lodówki miskę, w której będziemy ją ubijać oraz śmigła miksera. Sama śmietana też powinna być dobrze schłodzona. Jak już ubijesz śmietanę z mascarpone, a biała czekolada trochę ostygnie, ale będzie nadal płynna, dodaj ją do białej masy i miksuj na najmniejszych obrotach. Jak składniki połączą się, wsyp 2 szklanki płatków Kangus i wymieszaj łyżką/łopatką. Tak przygotowaną masę, wylej na herbatniki, po czym ułóż na niej kolejną warstwę herbatników.

Pora teraz na ciemną, czekoladową część ciasta. Czekolady mleczne połam na kawałki i również rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Drugi pojemniczek śmietany 30% wlej do schłodzonej miski i ubij na jak najsztywniejszą masę. Po ubiciu, pomału wlewaj roztopioną, ostudzoną mleczną czekoladę i miksuj na najniższych obrotach. Gdy śmietana będzie dobrze wymieszana z czekoladą, wylej tę masę na drugą warstwę herbatników. Posyp po wierzchu pozostałymi płatkami Kangus. Ciasto Zafoliuj i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Gotowe :)

Ciasto Kinder Country

Leave a Reply