Przychodzę dziś do Was z przepisem na gofry, ale odrobinę inne niż zwykle. To gofry o delikatnym kokosowym smaku. Po upieczeniu są puszyste i chrupiące, a kokosowa nuta dodaje im ciekawego smaczku.
Składniki na 8 kwadratowych gofrów:
- 250g mąki pszennej
- 100g mąki kokosowej
- 550ml mleka
- pół szklanki oleju
- 2 żółtka + 2 białka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, po czym dodaj do niej mokre: olej, mleko i 2 żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników. Całość zmiksuj, korzystając z najniższych obrotów.
Rozgrzej gofrownicę. Aby gofry nie przywierały, możesz delikatnie spryskać wnętrze gofrownicy olejem. Wylewaj odpowiednią ilość ciasta na płytki gofrownicy i piecz do zarumienienia (w przypadku mojej gofrownicy jest to około 3 minut). Gotowe gofry najlepiej położyć na chwilę na kratce, aby ostygły. Podawaj same gofry, albo z dodatkami: owocami, bitą śmietaną, dżemem.
Smacznego!
Ja do pieczenia gofrów używam gofrownicy Adler. Można w niej piec jednocześnie cztery kwadratowe gofry. Wychodzącą wspaniale chrupiące.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.