Kotlety z cukinii z kaszą jaglaną

Mamy wakacje, czyli sezon na cukinię w pełni. Moja rodzina bardzo lubi faszerowaną cukinię, jednak zawsze zostaje z niej miąższ, który szkoda wyrzucać. Wcześniej robiłam z niego placuszki, a ostatnio zapragnęłam zmiany i przyrządziłam kotlety z kaszą jaglaną. Wyszły przepyszne, o świeżym, letnim smaku. Są pożywne i zdrowe. Idealne na lekki obiad lub kolację.

Składniki:

  • miąższ z dwóch cukinii lub jedna cała cukinia
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • pół cebuli białej
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek świeży
  • bułka tarta do obtaczania kotlecików
  • mąka pszenna do zagęszczenia masy na kotlety
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach. Do garnka wsyp kaszę jaglaną i dodaj potarkowaną marchew. Zalej wodą tak, aby zakryć kaszę z marchewką. Dodaj soli i ugotuj.

Cukinię, cebulę i czosnek zetrzyj na małych oczkach. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Warzywa zaczną teraz puszczać sok, warto więc go zbierać łyżką. Koperek drobno posiekaj i dodaj do masy na kotlety.

Ugotowaną kaszę z marchewką odcedź i dodaj do masy na kotlety. Dokładnie wymieszaj, po czym dosyp trochę mąki i bułki tartej, aby zagęścić mieszaninę. Rozgrzej olej na patelni. Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu do chwili, gdy z dwóch stron będą złociste.

Kotlety z cukinii z kasza jaglaną

Ja najbardziej lubię kotleciki z cukinią z sosem czosnkowym. Podaję więc od razu swój sprawdzony przepis.

Sos czosnkowy do kotletów z cukinii:

  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • posiekany koperek

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj :) Sok z cytryny/ocet balsamiczny jest konieczny, aby ładnie rozpuścić miód i podkreślić smak sosu. Po kilku godzinach sos przegryza się, a smak czosnku staje się mocniejszy. Jeśli więc lubisz łagodniejszy sos, przygotuj go tuż przed podaniem.

 

Leave a Reply