Kurczak pieczony z koperkiem

Kurczak pieczony to jedno z popularniejszych dań obiadowych. W najprostszej wersji wystarczy obsypać go mieszanką przypraw. Można jednak trochę urozmaić marynatę i przygotować udka w trochę innej odsłonie. Zapraszam więc na przepis na kurczaka pieczonego ze świeżym koperkiem.

Składniki:

  • 3 ćwiartki kurczaka
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do kurczaka

Ćwiartki kurczaka obsyp mieszanką przypraw, a następnie przekrój na pół. W niewielkiej miseczce przygotuj marynatę: wlej 3 łyżki oleju, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki, dodaj sól i pieprz. Świeży koperek drobno posiekaj i większą część wsyp do miseczki z marynatą. Zostaw trochę koperku do posypania upieczonego kurczaka.

Kurczak pieczony z koperkiem 3

Kurczak pieczony z koperkiem 3

Kurczaka dokładnie wysmaruj marynatą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Jeśli masz trochę czasu, możesz odstawić kurczaka na 30-60 minut, aby lepiej się zamarynował. Jeśli jednak zależy Ci na szybszym daniu, możesz od razu wstawić go do pieczenia.

Piecz kurczaka przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Po podaniu kurczaka na talerzu, posyp go resztą koperku.

Kurczak pieczony z koperkiem

 

Leave a Reply