Kurczak pieczony to jedno z popularniejszych dań obiadowych. W najprostszej wersji wystarczy obsypać go mieszanką przypraw. Można jednak trochę urozmaić marynatę i przygotować udka w trochę innej odsłonie. Zapraszam więc na przepis na kurczaka pieczonego ze świeżym koperkiem.
Składniki:
- 3 ćwiartki kurczaka
- pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do kurczaka
Ćwiartki kurczaka obsyp mieszanką przypraw, a następnie przekrój na pół. W niewielkiej miseczce przygotuj marynatę: wlej 3 łyżki oleju, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki, dodaj sól i pieprz. Świeży koperek drobno posiekaj i większą część wsyp do miseczki z marynatą. Zostaw trochę koperku do posypania upieczonego kurczaka.
Kurczaka dokładnie wysmaruj marynatą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Jeśli masz trochę czasu, możesz odstawić kurczaka na 30-60 minut, aby lepiej się zamarynował. Jeśli jednak zależy Ci na szybszym daniu, możesz od razu wstawić go do pieczenia.
Piecz kurczaka przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Po podaniu kurczaka na talerzu, posyp go resztą koperku.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.