Kurczak pieczony z szynką szwarcwaldzką

Kurczak pieczony to jedno z popularniejszych dań obiadowych. W najprostszej wersji jest po prostu obsypany mieszanką przypraw. Ja bardzo lubię wersję z szynką szwarcwaldzką, dzięki której potrawa ta jest ciekawsza.

Składniki:

  • 10 podudzi kurczaka
  • 10 cienkich plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Podudzia z kurczaka dokładnie umyj i delikatnie ponacinaj skórkę, tak, aby marynata dostałą się głębiej do mięsa. Obsyp poddudzia solą i pieprzem.

W rondelku roztop masło. Dodaj sos sojowy, miód, curry i gałkę muszkatołową. Wszystkie dokładnie wymieszaj, Tak przygotowaną marynatą natrzyj poddudzia i odstaw je na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Warto co jakiś czas przemieszać nóżki, aby równomiernie się zamarynowały.

Kurczak z szynką szwarcwaldzką

Każde zamarynowane poddudzie owiń plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 1,5h w temperaturze 180 stopni. Gotowe nóżki podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Kurczak

 

Leave a Reply