Kurczak pieczony to jedno z popularniejszych dań obiadowych. W najprostszej wersji jest po prostu obsypany mieszanką przypraw. Ja bardzo lubię wersję z szynką szwarcwaldzką, dzięki której potrawa ta jest ciekawsza.
Składniki:
- 10 podudzi kurczaka
- 10 cienkich plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Podudzia z kurczaka dokładnie umyj i delikatnie ponacinaj skórkę, tak, aby marynata dostałą się głębiej do mięsa. Obsyp poddudzia solą i pieprzem.
W rondelku roztop masło. Dodaj sos sojowy, miód, curry i gałkę muszkatołową. Wszystkie dokładnie wymieszaj, Tak przygotowaną marynatą natrzyj poddudzia i odstaw je na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Warto co jakiś czas przemieszać nóżki, aby równomiernie się zamarynowały.
Każde zamarynowane poddudzie owiń plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 1,5h w temperaturze 180 stopni. Gotowe nóżki podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.