Jakiś czas temu wybrałam się na trip po sklepach. Po zakupowych łowach zgłodniałam i nabrałam ochoty na „chińczyka”. Trafiłam do bardzo miłego miejsca, a zamówiony kurczak smakował przepysznie. Kilka dni później postanowiłam zrobić kurczaka po chińsku, ale w domu. Wyszedł świetnie, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem :)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10-15 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • pół cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma
  • mąka ziemniaczana
  • torebka ryżu
  • 1 kostka rosołowa

Kurczaka pokrój w kawałki, dodaj przyprawy i sos sojowy. Odstaw na 15-20 minut. W tym czasie wstaw ryż do gotowania w kostce rosołowej i przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w piórka, pieczarki i cukinię w plasterki. Potarkuj marchewkę i obierz czosnek. Wrzuć wszystkie warzywa wraz z poszatkowanym czosnkiem na patelnię i podsmaż, aż warzywa staną się miękkie. Następnie obtocz kurczaka w mące ziemniaczanej i podsmaż na drugiej patelni. Usmażonego kurczaka dodaj do warzyw i poduś jeszcze kilka minut. Ugotowany ryż wrzuć na patelnię i podsmaż chwilę.

Gotowe :) Smacznego!

2 thoughts on “Kurczak po chińsku z pieczarkami i cukinią”

  1. Sama też pierwszy raz robiłam i jadłam to danie z cukinią i wyszło naprawdę smacznie. No i warzywa wyglądają przepięknie na patelni, jak się je przyrządza :) Moc kolorów!

Leave a Reply