Jakiś czas temu wybrałam się na trip po sklepach. Po zakupowych łowach zgłodniałam i nabrałam ochoty na „chińczyka”. Trafiłam do bardzo miłego miejsca, a zamówiony kurczak smakował przepysznie. Kilka dni później postanowiłam zrobić kurczaka po chińsku, ale w domu. Wyszedł świetnie, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem :)
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 10-15 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- pół cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma
- mąka ziemniaczana
- torebka ryżu
- 1 kostka rosołowa
Kurczaka pokrój w kawałki, dodaj przyprawy i sos sojowy. Odstaw na 15-20 minut. W tym czasie wstaw ryż do gotowania w kostce rosołowej i przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w piórka, pieczarki i cukinię w plasterki. Potarkuj marchewkę i obierz czosnek. Wrzuć wszystkie warzywa wraz z poszatkowanym czosnkiem na patelnię i podsmaż, aż warzywa staną się miękkie. Następnie obtocz kurczaka w mące ziemniaczanej i podsmaż na drugiej patelni. Usmażonego kurczaka dodaj do warzyw i poduś jeszcze kilka minut. Ugotowany ryż wrzuć na patelnię i podsmaż chwilę.
Gotowe :) Smacznego!
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.
Jeszcze nie robiłam chińszczyzny z cukinią, a mamy sezon w pełni. No i przyda się jakaś odmiana w codziennym menu :)
Sama też pierwszy raz robiłam i jadłam to danie z cukinią i wyszło naprawdę smacznie. No i warzywa wyglądają przepięknie na patelni, jak się je przyrządza :) Moc kolorów!