
Zarówno ja, jak i cała moja rodzina, uwielbiamy wszelkiego rodzaju placki, placuszki, naleśniki. Do naszego śniadaniowo-przekąskowo menu dołączyły również przepyszne, puszyste pankejki. Są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Można je jeść z syropem klonowym, dżemem, albo śmietaną z cukrem (to opcja, którą zawsze wybiera mój synek :))
Składniki na puszyste pankejki:
- 350g mąki pszennej
- 350ml mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki stołowe proszku do pieczenia
- odrobina soli
- olej do smażenia
- syrop klonowy do polania pankejków
Przepis na pankejki jest dość prosty. Należy zmieszać wszystkie składniki i je dokładnie połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Gdy masa będzie gładka (konsystencja będzie dosyć rzadka), przechodzimy do smażenia. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy po łyżce stołowej ciasta na pankejki. Gdy na nieusmażonej jeszcze powierzchni placuszka zaczną pojawiać bąbelki, należy przewrócić je na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru.
Gotowe pankejki ułóż jeden na drugim i polej syropem klonowym. Smacznego :)
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.