Mini Pankejki

Zarówno ja, jak i cała moja rodzina, uwielbiamy wszelkiego rodzaju placki, placuszki, naleśniki. Do naszego śniadaniowo-przekąskowo menu dołączyły również przepyszne, puszyste pankejki. Są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Można je jeść z syropem klonowym, dżemem, albo śmietaną z cukrem (to opcja, którą zawsze wybiera mój synek :))

Składniki na puszyste pankejki:

  • 350g mąki pszennej
  • 350ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki stołowe proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy do polania pankejków

Mini pankejki

Przepis na pankejki jest dość prosty. Należy zmieszać wszystkie składniki i je dokładnie połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Gdy masa będzie gładka (konsystencja będzie dosyć rzadka), przechodzimy do smażenia. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy po łyżce stołowej ciasta na pankejki. Gdy na nieusmażonej jeszcze powierzchni placuszka zaczną pojawiać bąbelki, należy przewrócić je na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru.

Gotowe pankejki ułóż jeden na drugim i polej syropem klonowym. Smacznego :)

Puszyste mini pankejki

Pankejki przepis

Leave a Reply