Mini pizze z ciasta francuskiego to całkiem szybki przepis na przekąskę na imprezę, albo po prostu na kolację. Wykonanie jest naprawdę szybkie, a mini pizze smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, np. z Biedronki
- ok. 100g koncentratu pomidorowego (ja zużyłam około połowę słoiczka 190g)
- ok. 10 plasterków sera
- 4-5 pieczarek
- kilka plasterków cebuli
- ok. 8 plasterków boczku wędzonego
Ciasto francuskie rozwiń na dużej desce. Posmaruj je koncentratem pomidorowym, starając się nie dochodzić do krawędzi. Na koncentrat połóż plastry sera (jeśli masz ser w kawałku, możesz go potarkować), a na to pozostałe składniki – pieczarki, boczek i cebulę.
Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok, ale tak, aby była „pod ręką”. Ciasto francuskie wraz ze składnikami zacznij zwijać po dłuższym boku w roladę. Dzięki temu, że nie posmarowaliśmy ciasta do końca koncentratem, możemy skleić boki. Teraz zabieramy się za krojenie rolady w 2-3 centymetrowe plastry. Każdy taki plaster połóż na blaszce do pieczenia, zostawiając pomiędzy nimi odstęp, gdyż jak ciasto francuskie się piecze, to się powiększa :)
Piekarnik rozgrzej do około 200 stopni i piecz mini pizze około 10-12 minut. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z sosem lub bez.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.