jak wzmocnić odporność napar z imbiru

Napar z imbiru, czyli jak wzmocnić odporność

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny. Wiosna to pora roku, którą chyba wszyscy lubią. Robi się coraz cieplej, dłużej jest na podwórku jasno, cała przyroda budzi się do życia. Zanim jednak przyjdą te zupełnie już ciepłe i przyjemne dni, następuje okres przejściowy, który niestety lubi obfitować w przeziębienia, infekcje. Dlatego też niezmiernie ważne jest, aby wiedzieć jak wzmocnić odporność swoją i swojej rodziny. Jednym ze sprawdzonych przeze mnie sposobów jest napar z imbiru z cytryną i miodem.

Poniżej znajdziesz trochę informacji na temat imbiru, miodu i cytryny. Jeśli interesuje Cię tylko przepis, zjedź na dół wpisu.

Jak wzmacniać odporność? – naturalnymi składnikami!

Nie od dziś wiadomo, że natura może nam bardzo pomóc w różnego rodzaju dolegliwościach. Jeśli się da, lepiej skorzystać z naturalnych składników, niż faszerować się chemią. Nasi przodkowie jej nie mieli i radzili sobie z problemami zdrowotnymi właśnie za pomocą tego, co dawała im Ziemia. Oczywiście nie namawiam do niekorzystania z osiągnięć medycyny :) Jestem pełna podziwu dla pracy naukowców i medyków. Myślę jednak, że warto czasem postawić na naturę, niż przyjmować kolejną tabletkę np. Gripexu.

napar z imbiru

Korzeń imbiru, cytryna i miód to składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania pysznego naparu, który wspomoże odporność. Są to składniki naturalne, łatwo dostępne w naszych sklepach i warto się w nie regularnie zaopatrywać. Nie tylko po to, aby robić z nich napar. Każdy z nich można dodać do herbaty (byle nie do wrzącej, bo miód straci swoje dobroczynne właściwości). Nie dość, że taka herbata jest bardzo smaczna, to jeszcze zdrowa.

napar z imbiru

Właściwości lecznicze imbiru

Imbiru najlepiej użyć tego świeżego, a nie sproszkowanego. Tylko świeży korzeń imbiru ma niezwykle ważne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Świetnie nada się przy bólu gardła, osłabieniu, gdy poczujesz, że coś Cię przysłowiowo łamie. Nie są to jednak jego jedyne właściwości! Imbir, dzięki olejkowi znajdującemu się w kłączu ułatwia trawienie i leczy wzdęcia. Jest także składnikiem wielu leków przeciw chorobie lokomocyjnej, gdyż łagodzi mdłości. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym pomaga, gdy dopada Cię ból stawów i mięśni. Leczy przeziębienie, łagodzi migreny, bóle miesiączkowe. Dzięki swojej pikantności rozgrzewa cały organizm i dobrze wpływa na krążenie krwi. Do tego ma działanie odkażające i odświeżające, dlatego też świetnie nadaje się do płukania jamy ustnej nie tylko po to, aby zmniejszyć ból gardła! Zobaczcie, ile dobra można znaleźć w jednym korzeniu!

Napar z imbiru

Właściwości lecznicze miodu i cytryny

Miód podobnie jak imbir ma działanie przeciwbakteryjne, które jest bardzo cenne w okresie infekcji, ale nie tylko. Ponadto miód cudownie koi mózg, wspiera gojenie ran i wzmacnia serce (m.in. dzięki zawartości potasu). Ma w sobie mnóstwo minerałów, np. potas, fosfor, wapń, magnez oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Dzięki zawartości żelaza, miód działa też dobrze na naszą krew. Żelazo z miodu przyswaja się niemal w całości i szybko trafia hemoglobiny. Kolejną zaletą miodu są jego właściwości detoksykujące. Często jest stosowany w kosmetykach, gdyż nawilża, odżywia, rozjaśnia i uelastycznia skórę.

Cytryna z kolei zawiera sporo witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność i łagodzi przeziębienia. Ma nawet działanie przeciwnowotworowe! Jest źródłem innych cennych składników, takich jak żelazo, sód, magnez, potas, beta-karoten oraz witaminy z grupy B i E. Cytryna pobudza trawienie i oczyszczanie organizmy. Jest wsparciem przy odchudzaniu, a także pomaga w problemach z zaparciami. Codzienne wypicie szklanki wody z cytryną ma wspaniałe działanie.

Napar z imbiru na odporność

Składniki:

  • 3 cm korzenia imbiru
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 plasterki cytryny
  • opcjonalnie: cynamon i goździki
  • 1l wody

Imbir obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dzbanka, w którym przygotujesz napar. Zalej imbir gorącą wodą i odstaw na pewien czas. Gdy trochę ostygnie, dodaj do wody z imbirem obrane ze skórki plasterki cytryny i miód. Całość wymieszaj. Jeśli masz ochotę na bardziej korzenny smak, dodaj do naparu odrobinę cynamonu i zmielonych goździków, które także mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Napar można pić ciepły lub zimny. Ja osobiście wolę ciepły, dlatego jak już wystygnie, dolewam do niego odrobinę gorącej wody.

napar z imbiru

 

Dodaj komentarz