Omlet z jabłkami

Bardzo lubię różnego rodzaju naleśniki, placki, kluski, pierogi… Chwilowo nie bardzo mogę jeść mąkę pszenną, kombinuję więc z innymi produktami, aby przygotować dania, na które mam ochotę. Ostatnio mój wybór padł na omlet z jabłkami słodzony ksylitolem, zamiast białego cukru.

Składniki na jeden omlet:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 1 niepełna łyżka ksylitolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe pół szklanki mleka (najlepiej 0,5% lub 2,1%)
  • szczypta soli
  • pół jabłka
  • olej do smażenia

Omlet z jabłkami i malinami

Jajka roztrzep w misce. Dodaj do nich składniki sypkie i mleko, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Obierz pół jabłka i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do miski i wymieszaj.

Omlet z jabłkami i ksylitolem

Patelnię spryskaj olejem. Ja wybieram patelnię o mniejszej średnicy, aby łatwiej było przewrócić omlet na drugą stronę. Gdy patelnia nagrzeje się, wylej na nią ciasto omletowe. Smaż z każdej strony aż do zarumienienia. Podawaj z owocami – u mnie jabłka i maliny.

Omlet na słodko

Dlaczego wybrałam ksylitol, zamiast białego cukru?

Ksylitol to cukier pozyskiwany z brzozy lub kukurydzy. W smaku jest trochę słodszy od zwykłego cukru, a ma o wiele niższy indeks glikemiczny (IG=13, a białego cukru IG=70). Dzięki niskiemu IG, ksylitol nie powoduje takich wyrzutów poziomu glukozy, jak zwykły cukier. Dlatego też polecany jest u osób, które mają problemy z tolerancją glukozy i cukrzycą. Należy jednak nie przesadzać z jego ilością, gdyż może działać np. przeczyszczająco ;)

Leave a Reply