Bardzo lubię różnego rodzaju naleśniki, placki, kluski, pierogi… Chwilowo nie bardzo mogę jeść mąkę pszenną, kombinuję więc z innymi produktami, aby przygotować dania, na które mam ochotę. Ostatnio mój wybór padł na omlet z jabłkami słodzony ksylitolem, zamiast białego cukru.
Składniki na jeden omlet:
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ryżowej
- 1 niepełna łyżka ksylitolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- niecałe pół szklanki mleka (najlepiej 0,5% lub 2,1%)
- szczypta soli
- pół jabłka
- olej do smażenia
Jajka roztrzep w misce. Dodaj do nich składniki sypkie i mleko, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Obierz pół jabłka i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do miski i wymieszaj.
Patelnię spryskaj olejem. Ja wybieram patelnię o mniejszej średnicy, aby łatwiej było przewrócić omlet na drugą stronę. Gdy patelnia nagrzeje się, wylej na nią ciasto omletowe. Smaż z każdej strony aż do zarumienienia. Podawaj z owocami – u mnie jabłka i maliny.
Dlaczego wybrałam ksylitol, zamiast białego cukru?
Ksylitol to cukier pozyskiwany z brzozy lub kukurydzy. W smaku jest trochę słodszy od zwykłego cukru, a ma o wiele niższy indeks glikemiczny (IG=13, a białego cukru IG=70). Dzięki niskiemu IG, ksylitol nie powoduje takich wyrzutów poziomu glukozy, jak zwykły cukier. Dlatego też polecany jest u osób, które mają problemy z tolerancją glukozy i cukrzycą. Należy jednak nie przesadzać z jego ilością, gdyż może działać np. przeczyszczająco ;)
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.