Oszukany Marcinek – przepis

Uwielbiam ciasto Marcinek na cienkich spodach. Najbardziej mi smakuje ten z Hajnówki. Bywam w tym mieście często, ale w okresie letnim. Ostatnio moja koleżanka z pracy przyniosła do biura coś przepysznego, nazywając to “Oszukanym Marcinkiem”. To ciasto bez pieczenia okazało się przepyszny, a przede wszystkim bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Idealnie nada się zarówno na świąteczny stół, na wizytę gości, jak i po prostu do spałaszowania, gdy ma się ochotę na coś słodkiego :) Poniżej przepis :)

Składniki:

  • 2 śmietany 30% lub 36% po 400ml
  • 2 śmietany 18% po 400ml
  • 1,5 szklanki cukru (u mnie szklanka 250ml)
  • 3 torebeczki śmietan-fixu (bez obaw – jest tam tylko skrobia)
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 duża paczka herbatników z Biedronki

Z tych składników zrobiłam 4 warstwy herbatników i kremu w blaszce wielkości 31x25cm.

Śmietany wlej do dużej miski, dodaj cukry i śmietan-fixy. Ubij śmietany mikserem. Miksuj najlepiej pod przykryciem, bo na początku będzie chlapać. Po ubiciu śmietan, dodaj odrobinę soku z cytryny dla smaku. Blaszkę wyłóż herbatnikami i nałóż ubitą śmietanę, następnie na zmianę układaj warstwę herbatników i śmietany. Wierzch możesz posypać pokruszonymi herbatnikami lub kakao.
Aby smaki w “Oszukanym Marcinku” dobrze się połączyły, a herbatniki zmiękły, wstaw deser na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Pamiętaj, aby owinąć go folią, aby nie przeszedł zapachami z lodówki.

5 komentarzy

Dodaj komentarz