Pierś z kurczaka w marynacie miodowej

Przychodzę dziś do Was z pomysłem na bardzo lekki obiad lub kolację – pierś z kurczaka w miodowej marynacie. Jako dodatek do mięsa proponuję pyszny mix sałat z suszonymi pomidorami, które swoją kwaskowatością zrównoważą słodycz miodu.

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • mix sałat (ja najbardziej lubię ten z Biedronki z rukolą)
  • pół słoiczka pomidorów suszonych w oleju (z Biedronki, mogą być te z pestkami dyni lub bez)
  • 1 mozarella
  • sól i pieprz

Składniki na sos jogurtowo-czosnkowy:

  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 płaskiej łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki świeżego lub mrożonego koperku
  • sól i pieprz

Pierś kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Podwójną pierś z kurczaka przekrój na 4 kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem, a następnie włóż do miski. Dodaj do niej 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę musztardy. Wyciśnij jeszcze około 0,5 łyżeczki soku z cytryny i wszystko wymieszaj, dokładnie rozprowadzając marynatę po mięsie. Tak przygotowaną pierś kurczaka odstaw na bok. Teraz zajmiemy się przyrządzeniem sałatki i sosu jogurtowo-czosnkowego.

Najpierw zabieramy się za sos. Do niewielkiego słoiczka (będzie łatwiej przechowywać, jeśli coś zostanie) lub miseczki dodaj jogurt grecki, drobno pokrojony czosnek, miód, ocet balsamiczny (lub sok z cytryny), koperek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Mix sałat wsyp do miski. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki, a mozarellę w niedużą kostkę. Ze słoiczka z pomidorami wlej 3-4 łyżki oleju. Na koniec dodaj sól i pieprz i wszystko wymieszaj. Sałatka gotowa :)

Zamarynowane kotlety z piersi kurczaka podsmaż na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju.

Sałatka z suszonymi pomidorami

Leave a Reply