Indyk z brzoskwiniami

Mam dzisiaj dla Was pomysł na pyszny, prosty obiad. Do tego danie to przyrządza się naprawdę szybko i pysznie smakuje. Jeśli lubicie połączenie mięsa z lekko słodkim akcentem, to tak przygotowana pierś z indyka z brzoskwiniami, na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • około 1kg piersi z indyka
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki + kilka łyżek soku z puszki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Pierś z indyka umyj, oczyść z błon i żyłek, po czym pokrój w nieduże kawałki. Wrzuć mięso do większej miski i dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, curry i całość zalej sosem sojowym. Wymieszaj dokładnie, aby przyprawy otoczyły całą pierś z indyka. Odstaw na około 1-1,5h do lodówki.

Pierś indyka z brzoskwiniami

Kiedy mięso już się zamarynuje, wsyp do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć pierś z indyka w mące i podsmaż. Kiedy mięso zarumieni się, dodaj na patelnię pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie i dolej kilka łyżek soku z puszki (w zależności od tego, jak dużo słodyczy lubisz w daniu. Ja dodałam 5 łyżek). Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Filet indyka z brzoskwiniami i sosem sojowym

Tak przygotowane mięso jest miękkie i rozpływające się w ustach. Ja najbardziej je lubię z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Leave a Reply