Pierś z kurczaka pieczona ze szpinakiem i serem żółtym

Dziś mam dla Was prosty, smaczny i efektowny przepis na pierś z kurczaka pieczoną ze szpinakiem i serem żółtym. Wykonanie jest łatwe i dosyć szybkie, a takie danie fajnie nada się zarówno na rodzinny obiad, jak do podania dla gości.

Składniki do przygotowania piersi z kurczaka pieczonej ze szpinakiem i serem żółtym (porcja dla 6-8 osób):

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • ok. 150 g sera żółtego w kawałku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kostki rosołowe
  • ziołowa przyprawa do kurczaka
  • 5 łyżek oleju

Piersi z kurczaka umyj i wytnij z nich błony. Pokrój je w nieduże kotleciki. Weź niedużą miseczkę, wlej do niech olej, wsyp ziołową przyprawę do kurczaka i dodaj jedną kostkę rosołową. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym natrzyj gotową marynatą mięso. Tak przyprawioną pierś z kurczaka odstaw na razie obok (nie do lodówki, aby szybciej mięso nabrało smaku). Zabieramy się teraz za szpinakową pierzynkę :)

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni. Dorzuć do niech zamrożony szpinak i poczekaj aż się rozmrozi, regularnie go mieszając z cebulą. Poczekaj aż odparuje trochę wody. Dodaj śmietanę 18%, posiekany czosnek, sól i pieprz. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Zamarynowaną pierś z kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Połóż na wierzchu szpinak i wszystko przykryj potarkowanym uprzednio na grubych oczkach serem. Jeśli masz akurat ser w plastrach, to też się nada :)

Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz bez przykrycia przez około 35 minut. Składniki puszczą sporo wody, ale dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste.

Pierś z kurczaka pieczona ze szpinakiem i serem żółtym

Ja najbardziej lubię to danie z ziemniakami, ale będzie też super pasować z makaronem lub ryżem. Do tego wybrałam surówkę z kapusty pekińskiej (poszatkowana kapusta pekińska + drobno pokrojona cebula + 1 łyżka majonezu + 2 łyżki śmietany + sól i pieprz. Wszystko wymieszać i gotowe :) )

Leave a Reply