Placuszki z cukinii z koprem

Placuszki z cukinii z koperkiem

W tym roku cukinie obrodziły w naszym działkowym ogródku. Mamy ich naprawdę sporo, więc z tego korzystamy, przyrządzając je dosyć często np. na obiad. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest cukinia faszerowana mięsem mielonym. Aby ją jednak nafaszerować, trzeba najpierw pozbyć się miąższu. Szkoda go wyrzucać, więc robię z niego pyszne placuszki.

Placuszki z cukinii, dzięki dodatku kopru mają wyjątkowy aromat. Są bardzo dobre w smaku i świeże, na zewnątrz chrupiące, a w środku przyjemnie miękkie. Idealnie się nadają na kolację lub lunch, a ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Czyli wszystko tak, jak lubię w kuchni – smacznie, szybko i prosto :)

Składniki:

  • miąższ  z 2-3 cukinii (w zależności od wielkości) albo jedna cała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebulka
  • 70g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • świeży koperek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Marchewkę obierz i potarkuj wraz z cukinią. Cebulkę pokrój bardzo drobno i dodaj do reszty warzyw wraz z pozostałymi składnikami (jajkiem, mąką, posiekanym koprem). Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj soli i pieprzu. Na tak wymieszane “ciasto” na placuszki połóż na wierzchu łyżkę stołową, tak by zebrała wodę, która wypłynęła z warzyw. Czynność tę powtórz kilka razy. Kiedy zbierzesz już większość wody, rozgrzej dobrze olej na patelni. Nakładaj “ciasto” łyżką stołową i smaż placuszki z dwóch stron aż się ładnie zarumienią.

placuszki z cukinii z koprem

Placuszki z cukinii z koprem

Dodaj komentarz