Podlaskie Placki Ziemniaczane

Podlaskie placki ziemniaczane

Uwielbiam placki ziemniaczane – złociste, chrupiące, aromatyczne, najlepiej z odrobiną śmietany. Mój Dziadek robił najpyszniejsze, ręcznie tarkowane. Po prostu palce lizać!  Na Podlasiu placki ziemniaczane często goszczą na stołach. Najczęściej jako danie obiadowe, ale na kolację również będą pasować :) Można je podawać ze śmietaną, z sosem pieczarkowym, albo jeść bez niczego – w każdej z tych form są niesamowicie pyszne.

Składniki na porcję dla 3-4 osób (w zależności od apetytu ;):

  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • półtorej łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • śmietana

Ziemniaki obierz i potarkuj na tarce o średnich oczkach. Cebulę także obierz i pokrój w drobną kostkę, po czym dodaj do potarkowanych ziemniaków. Dodaj pozostałe składniki – jajko, mąką ziemniaczaną i sól. “Ciasto” na placki dobrze na chwilę odstawić z łyżką stołową położoną na wierzchu. Dzięki temu na łyżce zbierze się woda, która wydzieli się z ziemniaków po dodaniu soli.

Dobrze rozgrzej olej na patelni i nakładaj po jednej łyżce “ciasta”. Smaż placki z obu stron aż pięknie się zazłocą. Gotowe placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się z nich nadmiaru oleju.

Placki najlepiej smakują na świeżo, od razu po usmażeniu. Odgrzane później również będą pyszne, ale stracą na chrupkości. Ja najbardziej lubię placki ze śmietaną i odrobiną cukru oraz szklanką zimnego mleka.

Podlaskie Placki Ziemniaczane

 

Smacznego!

9 komentarzy

  1. Żeby mi się jeszcze chciało obierać ziemniaki. Uwielbiam placki ziemniaczane, ale lenistwo przed obieraniem i tarkowaniem jest znacznie silniejsze.

  2. Ja też nie lubię trzeć ziemniaków, ale… mój mąż nie ma z tym żadnego problemu i robi to doskonale :D Ja więc korzystam :)

Dodaj komentarz