Zarówno ja, jak i mój mąż bardzo lubimy pizzę. Lubimy też gotować w domu, dlatego też powstał pomysł, aby zamiast składać zamówienie w pizzerii, po prostu przygotować swoją własną :) Jest taniej i przede wszystkim wiemy, co jemy. Na naszej pizzy prawie zawsze znajdują się pieczarki, cebula, szynka lub boczek, czasem camembert, czasem ogórek kiszony, czas gotowane jajko lub wbite surowe, aby zapiekło się wraz z pozostałymi składnikami. Możliwości łączenia smaków jest wiele!

Zanim trafiliśmy na idealny przepis, odbyliśmy dużo nieudanych prób – to ciasto było za twarde, to za mokre i rozpadające się, to nie wyrastało tak jak trzeba. W pizzy super jest to, że surowe ciasto można przechowywać 2-3 dni w lodówce lub dłużej w zamrażalniku. Dlatego można przygotować go do razu więcej i wyjąć, kiedy najdzie nas chęć na domową pizzę.

Składniki na ciasto na pizzę:

  • 300g mąki pszennej typ 450 + odrobina do podsypywania
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pół paczki suszonych drożdży (około 4g)
  • łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
  • 150ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki oregano

Wsyp mąkę do miski, a do niej z jednej strony cukier i drożdże, a z drugiej sól i oregano. Wszystko wymieszaj. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wlej 150ml wody. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do dłoni, ale jeśli jest zbyt suche należy dolać jeszcze odrobinę wody. Jeśli uznasz, że jest zbyt zbite, dodaj trochę mąki.
Pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut w ciepłym, nieprzewiewnymi miejscu. Miskę z ciastem dobrze nakryć bawełnianą ściereczką.

W czasie wyrastania ciasta, zajmij się przygotowaniem sosu pomidorowego, czosnkowego i składników, które chcesz położyć na pizzy.

Składniki na sos pomidorowy:

  • ok. 250ml przecieru pomidorowego
  • ok. 200 ml wody
  • pół łyżeczki miodu
  • sól i pieprz
  • czubata łyżeczka oregano

Przecier pomidorowy wylej na patelnię, dolej 200ml wody. Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki, tj. sól, pieprz, oregano i miód. Odparowuj sos na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Po przygotowaniu pozostaw do wystygnięcia.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • bazylia (najlepiej świeża, ale może być też suszona)
  • sól i pieprz

Do miseczki dodaj jogurt i majonez. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj z solą na desce. Dodaj do jogurtu z majonezem wraz z pozostałymi składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ulubione składniki. Jeśli chcesz dodać pieczarki, podsmaż je delikatnie wcześniej na patelni, aby pizza nie była od nich zbyt mokra.

Rozgrzej piekarnik do około 220 stopni.

Blat delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na pizzę, zawijając rant. Na wierzch nałóż ostygnięty sos pomidorowy i potarkowany ser żółty. Następnie połóż składniki, z którymi chcesz zjeść pizzę

Piecz pizzę przez około 15-20 minut. Po kilku minutach można pizzę przełożyć na kratkę i piec dalej (sprawdza się to zwłaszcza przy piekarnikach gazowych).

Pamiętaj, aby rukolę kłaść na pizzę dopiero po upieczeniu.

Smacznego!

Leave a Reply