Ciasto z jeżynami

Końcówka sierpnia to czas, kiedy dojrzewają na krzakach jeżyny. Ja mam akurat to szczęście, że u moich rodziców rośnie ich sporo i co roku mamy ich na tyle dużo, aby zrobić z nich przetwory, zamrozić, a i na bieżąco do jedzenia i ciast starczy. Niektórzy mogą narzekać na cierpkość niektórych bubek i to, że mają malutkie pesteczki, ale ja uważam, że jeżyna to owoc wspaniały :) I z tej mojej słabości do nich powstało przepyszne ciasto czekoladowe z jeżynami. Jest cudownie czekoladowe, wilgotne w środku i cudownie kontrastuje z delikatną kwaskowatością jeżyn.

Składniki na tortownicę 26cm:

  • około 100g jeżyn
  • 2,5 szklanki mąki (ok 360g)
  • 3/4 szklanki kakao (ok 90g)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Ciasto kakaowe z jeżynami

Jeżyny obierz z szypułek, jeśli je mają, opłucz i pozostaw w durszlaku do osuszenia. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do dużej miski dodaj wszystkie sypkie składniki tj. 2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego, 3/4 cukru białego oraz szczyptę soli. Zamieszaj delikatnie łyżką, aby kakao równomiernie wymieszało się z resztą.

Teraz dodajemy składniki mokre: 1 jajko, 1/2 szklanki oleju, półtorej szklanki mleka oraz 2 łyżeczki octu (bez obaw – nie będzie czuć w cieście octu. Warto go dodać, aby ciasto było bardziej puszyste i miękkie). Następnie całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto będzie dość gęste. 

Gdy składniki będą dobrze połączone wylewamy ciasto do tortownicy (ja spód wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą, aby nic nie przywarło). Na wierzchu układamy jeżyny (kilka możesz zostawić, aby podać wraz z upieczonym ciastem).

Ciasto z jeżynami

Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni i pieczemy około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Ja mam piekarnik gazowy bez termoobiegu, więc u mnie czasem trwa to ciut dłużej. Pod koniec pieczenia trzeba więc sprawdzać patyczkiem :) Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Ps. Ciasto czekoladowe z jeżynami prezentuje się naprawdę świetnie. Można zrobić też z niego tort. Wystarczy przekroić je na pół i dodać jakiś pyszny krem (ja najbardziej lubię krem z mascarpone i śmietanki 36%).

Ciasto jeżynowe

Ciasto z jeżynami

 

 

 

Leave a Reply