Dzisiaj przybywam do Was z dwoma przepisami na proste i smaczne przekąski z boczkiem w roli głównej. Robi się je bardzo szybko i świetnie nadadzą się na kolację, imprezę lub na wypadek niezapowiedzianych gości.

Obydwie te przekąski są banalnie proste. Pierwsza to parówki zawinięte w cienkie plastry boczku wędzonego i zapieczone przez około 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Do drugiej przekąski będziesz potrzebować suszonych śliwek, orzechów włoskich i oczywiście boczku w cienkich plasterkach. Na krańcu boczku ułóż śliwkę suszoną i orzech i zawiń w boczek. Aby zwijka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką. Postaraj się jednak nie trafiać w orzech, bo wykałaczka się złamie ;) Tak powstałe zwijki zapiecz przez około 15-20 minut (zależy jaki stopień wypieczenia boczku lubisz) w temperaturze około 180 stopni.

Obydwie przekąski najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno będą smaczne.

Leave a Reply