
Sezon na dynie w pełni! Dynia to świetne warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dziś polecam Wam rozgrzewającą zupę dyniową z dodatkiem imbiru i curry oraz chrupiących, uprażonych pestek.
Składniki:
- pół średniej wielkości dyni
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- cebula
- pół selera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta curry i imbiru mielonego
- sól i pieprz
- pestki dyni
- śmietana
Z marchewki, pietruszki, selera, opalonej cebuli oraz liściem laurowym i zielem angielskim ugotuj bulion. warzywny. Pokrój warzywa (poza cebulą) w drobne kawałki tak, aby łatwo było je później zblendować. Dynię obierz ze skórki i pokrój w niewielkie cząstki. Jak bulion będzie gotowy, dodaj do niego dynię i gotuj do miękkości. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj całość, wyjmując uprzednio z zupy liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Dopraw zupę solą, pieprzem curry i imbirem mielonym. Pestki dyni upraż na patelni.
Zupę nalej do miseczek, dodaj kleks śmietany i udekoruj chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Jeśli masz ochotę na dynię na słodko, polecam swój przepis na aromatyczne ciasto dyniowe.
Jeśli pozostanie Ci nieużyta dynia, możesz ją spokojnie zamrozić. Oczywiście obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę. Z tak przygotowanej dyni, możesz ugotować zupę także w późniejszym czasie.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.