Lubię dodawać do sałatek owoce. Nadaje to im ciekawego, lekko słodkiego smaku, co fajnie kontrastuje z wytrawnymi składnikami. Mam dla Was propozycję sałatki z indykiem i winogronami. Coś lekkiego i zarazem smacznego i sycącego. Danie idealne na kolację lub do podania na przyjęciu.
Składniki:
- 500g piersi z indyka
- mix sałat lub sałata lodowa
- garść winogron
- mozarella
- pestki słonecznika
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- papryka słodka mielona
- koperek suszony, mrożony lub świeży
Pierś indyka umyj i wytnij błony. Pokrój w kostkę i przypraw papryką mieloną, solą i pieprzem. Mix sałat wsyp do miski, połóż na wierzch pokrojoną w kostkę mozarellę. Podsmaż pierś z indyka i wyłóż na wierzch sałatki. Winogrona pokrój na pół i pozbądź się pestek. Ułóż winogrona na wierzch.
Aby przygotować sos do sałatki, wymieszaj w oddzielnej miseczce jogurt grecki i majonez, dodaj sól, pieprz i koperek. Wylej sos na sałatkę. Upraż pestki słonecznika na patelni. Wysyp pestki na wierzch sałatki.
Zapraszam również do przepisu na sałatkę z kurczakiem i truskawkami.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.