Sałatka z indykiem i winogronami

Lubię dodawać do sałatek owoce. Nadaje to im ciekawego, lekko słodkiego smaku, co fajnie kontrastuje z wytrawnymi składnikami. Mam dla Was propozycję sałatki z indykiem i winogronami. Coś lekkiego i zarazem smacznego i sycącego. Danie idealne na kolację lub do podania na przyjęciu.

Składniki:

  • 500g piersi z indyka
  • mix sałat lub sałata lodowa
  • garść winogron
  • mozarella
  • pestki słonecznika
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona
  • koperek suszony, mrożony lub świeży

Pierś indyka umyj i wytnij błony. Pokrój w kostkę i przypraw papryką mieloną, solą i pieprzem. Mix sałat wsyp do miski, połóż na wierzch pokrojoną w kostkę mozarellę. Podsmaż pierś z indyka i wyłóż na wierzch sałatki. Winogrona pokrój na pół i pozbądź się pestek.  Ułóż winogrona na wierzch.

Sałatka z indykiem i winogronami

Aby przygotować sos do sałatki, wymieszaj w oddzielnej miseczce jogurt grecki i majonez, dodaj sól, pieprz i koperek. Wylej sos na sałatkę. Upraż pestki słonecznika na patelni. Wysyp pestki na wierzch sałatki.

Sałatka z indykiem i winogronami

Zapraszam również do przepisu na sałatkę z kurczakiem i truskawkami.

Leave a Reply