Sałatka z serem halloumi i sosem musztardowo-miodowym

Ser halloumi to moje odkrycie tego lata. To tradycyjny cypryjski, który wytwarzany jest z mleka owczego lub miksu mleka krowiego, koziego i owczego. Można go kupić zarówno w Lidlu, jak i w Biedronce. Jest więc łatwo dostępny :) Wspaniale smakuje sam w sobie na grillu, jak i dodatek do np. sałatek. I dzisiaj właśnie przychodzę do Was z przepisem na pyszną sałatkę z serem halloumi i sosem musztardowo-miodowym.

Składniki na 2 porcje:

  • ser halloumi 200-225g
  • mix sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół krótkiego ogórka zielonego szklarniowego
  • garść pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sół i pieprz

Sałatka z halloumi

Mix sałat rozdziel na pół i wysyp na duży talerz obiadowy. Pokrój pomidorki i ogórka. Połóż na sałacie. Wymieszaj wszystkie składniki sosu: musztardę, miód, olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Podziel sos na pół i polej nim każdą z porcji sałatki. Na wierzch wysyp pestki słonecznika.

Ser halloumi pokrój w około półcentymetrowe plastry. Nie mogą być za cienkie, bo ser się rozpadnie podczas grillowania. Patelnię do grillowania spryskaj olejem i rozgrzej. Grilluj ser z każdej strony do zarumienienia. Gotowy ser przełóż na sałatkę. I gotowe!

 

 

Leave a Reply