Ser halloumi to moje odkrycie tego lata. To tradycyjny cypryjski, który wytwarzany jest z mleka owczego lub miksu mleka krowiego, koziego i owczego. Można go kupić zarówno w Lidlu, jak i w Biedronce. Jest więc łatwo dostępny :) Wspaniale smakuje sam w sobie na grillu, jak i dodatek do np. sałatek. I dzisiaj właśnie przychodzę do Was z przepisem na pyszną sałatkę z serem halloumi i sosem musztardowo-miodowym.
Składniki na 2 porcje:
- ser halloumi 200-225g
- mix sałat
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół krótkiego ogórka zielonego szklarniowego
- garść pestek słonecznika
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soku z cytryny
- sół i pieprz
Mix sałat rozdziel na pół i wysyp na duży talerz obiadowy. Pokrój pomidorki i ogórka. Połóż na sałacie. Wymieszaj wszystkie składniki sosu: musztardę, miód, olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Podziel sos na pół i polej nim każdą z porcji sałatki. Na wierzch wysyp pestki słonecznika.
Ser halloumi pokrój w około półcentymetrowe plastry. Nie mogą być za cienkie, bo ser się rozpadnie podczas grillowania. Patelnię do grillowania spryskaj olejem i rozgrzej. Grilluj ser z każdej strony do zarumienienia. Gotowy ser przełóż na sałatkę. I gotowe!
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.