Serniczki przepis

Serniczki to jeden z moich smaków z dzieciństwa. Polane śmietaną z cukrem i obsypane świeżymi owocami. Achhh… Palce lizać! Postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na ten przysmak. Serniczki najczęściej jemy je na śniadanie, ale nadają się także do zabrania do pracy. Smakują dobrze i na ciepło i na zimno. Moje 2,5-letnie dziecko zajada się nim aż uszy się trzęsą :)

Poniżej znajdziecie składniki na porcję serniczków, która nam spokojnie starcza na śniadanie dla 3-osobowej rodziny, a i kilka sztuk zostaje na później.

Placuszki z serem białym

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • około 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczeki cukru wanilinowego
  •  3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • śmietana

Twaróg włóż do sporej miski i rozetrzyj widelcem. Dodaj do niego pozostałe jajka i połącz. Następnie wsyp sypkie składniki i wymieszaj. Może to zrobić ręką, albo widelcem.

Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj wymieszane ciasto łyżką stołową, formując okrągłe placuszki, a nastepnie zmniejsz gaz pod patelnią. Smaż serniczki z dwóch stron aż nabiorą złocistego koloru.

Serniczki na patelni

Gotowe serniczki polej śmietaną z cukrem. Świetnie smakują popite zimnym mlekiem.

Smacznego!

Leave a Reply