W obecnych czasach, kiedy otoczeni jesteśmy chemią i przetworzonymi produktami, warto powrócić do korzeni i przyjąć to, co ofiarowuje nam przyroda. To właśnie z natury możemy pozyskać najcenniejsze i najzdrowsze dla nas składniki. Jednym z taki naturalnych dobrodziejstw jest sok z brzozy, który ma fantastyczne właściwości. Nie jest dostępny przez cały rok, warto więc w czasie, kiedy występuje czerpać z niego pełnymi garściami.
Sok z brzozy – właściwości
Sok z brzozy, zwany inaczej oskołą, ma ogrom pożytecznych, leczniczych właściwości. Jest bogaty w potas, miedź, żelazo, magnez, fosfor, wapń, kwasy organiczne i kilkanaście aminokwasów. Do tego dorzućmy witaminy z grupy B oraz witaminę C i mamy bombę witaminowo-minerałową. Dzięki temu, pijąc sok z brzozy uzupełniamy niedobory powyższych składników i otrzymujemy wsparcie w walce z anemią.
Do tego sok z brzozy pomaga w leczeniu i zapobieganiu wielu dolegliwości, np. zakrzepicy, choroby wieńcowej, miażdżycy. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, reguluje przepływ krwi i chroni przed zawałem. Oskoła jest więc gigantycznym wsparciem przy chorobach układu krążenia. A wszystko to dzięki m.in. zawartym w niej przeciwutleniaczom. Niegdyś uważano nawet, że sok z brzozy leczy choroby nowotworowe, jednak obecne badania tego nie potwierdzają. To, co jednak może pomóc w przypadku starcia z rakiem, jest to, że sok z brzozy usuwa z organizmu toksyny. Jest to dosyć istotna właściwość.
Sok z brzozy pomaga jednak nie tylko w przypadku chorób sercowych, układu krążeniowego i nowotworów. Jest nieoceniony jeśli chodzi o problemy układu pokarmowego człowieka. Pomaga w pozbyciu się szkodliwych toksyn, łagodzi bóle i dolegliwości jelitowe oraz żołądkowe. Wspiera także pracę nerek, gdyż jest moczopędny.
Oskoła może być też ratunkiem w przypadku leczenia chorób skóry (trądzik, łuszczyca). Zmniejsza liczbę zaskórników i zatkanych porów. Ma także dobre działanie dla naszych włosów. Pomaga w walce z łupieżem i nadmiernym przetłuszczaniem się włosów. Jako płukanka przeciwdziała wypadaniu włosów, a także dodaje im objętości, puszystości i blasku.
To nadal nie wszystkie dobroczynne właściwości soku z brzozy! Wspiera on naszą odporność i chroni przed wirusami i bakteriami, działając przeciwzapalnie. Można go także stosować już w trakcie przeziębienia. Wspomoże on proces leczenia. Pomaga w walce z bólem gardła i mięśni, a także ma działanie przeciwgorączkowe. Dzięki sporej zawartości wspomnianej już witaminy C jest niezastąpionym wsparciem w leczeniu oraz wzmacnianiu odporności.
Sok z brzozy – kiedy można go zdobyć
O tym, kiedy i jak pobierać sok z brzozy dowiedziałam się od teścia podczas naszych wyjazdów na działkę. Pod domem mamy niewielką brzezinę. Aby pozyskać sok z brzozy, trzeba po pierwsze zrobić to w odpowiednim czasie, czyli zanim na gałęziach pojawiają się pąki. Zazwyczaj jest to kwiecień i sam początek maja. Wszystko zależy od tego, jaka jest temperatura. W tym roku udało nam się zebrać pierwszy sok jeszcze w marcu. Gdyby jednak w marcu było zimno i temperatura na minusie, nie byłoby to możliwe. Drugą rzeczą, na jaką należy zwrócić uwagę, to wybranie odpowiedniego drzewka. Nie może to być młoda brzózka. Trzeba znaleźć co najmniej 10-letnie drzewko o grubości około 20-30 cm. No i ostatnia sprawa – aby pobrać sok z brzozy musi ona znajdować się ona na naszym terenie, a jeśli nie, to będziemy potrzebować pozwolenia na pozyskanie go. Nie możemy pójść po prostu do państwowego lasu i zebrać sok. Grozi to mandatem.
Sok z brzozy – jak pobrać
Znam co najmniej trzy sposoby na pobranie soku z brzozy. Pierwszy z nich jest chyba najbardziej inwazyjny dla drzewa i polega na nacięciu kory siekierą. W drugim robi się niewielką dziurę za pomocą wiertarki z wiertłem do drewna. Otwór nie musi być głęboki – wystarczą około 3 cm. W dziurę wkłada się rurkę np. gumową, a tę we wcześniej przygotowaną dziurkę w nakrętce butelki, do której chcemy zebrać sok. Po zakończeniu pobierania soku, należy zatkać otwór drewnianym kołkiem. Z tego sposobu korzysta mój teść. Trzecim sposobem jest ucięcie kawałka gałązki i nałożenie na nią (tak, aby nie spadła) butelki. Pomału jej wnętrze napełni się sokiem z drzewa.
Sok z brzozy zbiera się w butelce zazwyczaj w ciągu kilku godzin. Najlepiej pić świeży. Jeśli musisz go jednak przechować, to włóż go do lodówki. Należy pamiętać, aby go zużyć w ciągu maksymalnie 3 dni.
Oskoła smakuje jak lekko słodkawa woda. Jest przezroczysta, jednak czasem może delikatnie zmętnieć.
Zrób dla siebie coś dobrego – pij sok z brzozy
Natura jest naprawdę mądra. Daje nam to, czego potrzebujemy – niezbędne witaminy i minerały, wspiera nas w leczeniu i przeciwdziałaniu wielu dolegliwościom. Jeśli te wszystkie właściwości soku z brzozy, które wymieniłam powyżej, nie przekonały Cię do tego, żeby go pić, to nie wiem, co przekona :) Pijąc sok z brzozy, robimy dla siebie coś dobrego. Bez niepotrzebnej chemii wzmacniamy odporność i chronimy się przed wieloma chorobami. Kiedy jednak te już wystąpią, oskoła doskonale się sprawdzi jako wsparcie w walce z nimi. Warto czerpać z natury to, co najlepsze.
Ps. Zajrzyj także do mojego wpisu na temat właściwości imbiru, miodu i cytryny i dowiedz się, jak zrobić pyszny i bardzo zdrowy napar imbirowy. Kliknij tu –> napar z imbiru, miodu i cytryny.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.