Spaghetti na słodko

Spaghetti to proste i smaczne danie. Kiedy potrzebuję coś na szybko przyrządzić na obiad, często mój wybór pada na spaghetti właśnie. Najbardziej lubię takie z pieczarkami i cebulką, ale ostatnio postanowiłam nieco urozmaicić to danie i zrobiłam wersję ze słodką nutą. Wyszło naprawdę smacznie.

Składniki na spaghetti na słodko:

  • około 750 g mięsa mielonego wieprzowego
  • około 200g pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • makaron
  • kartonik przecieru pomidorowego (np. z Biedronki)
  • ananas w puszce (5-6 krążków) + płyn, w którym pływa ananas
  • ser żółty do posypania
  • sól, pieprz, papryka słodka

Dodaj sól, pieprz i paprykę słodką do mięsa i dobrze wymieszaj. Obrane pieczarki i cebulę pokrój (cebulę w kostkę, a pieczarki w plasterki). Wstaw makaron do gotowania i rozgrzej olej na patelni. Obierz czosnek i drobniutko pokrój lub przeciśnij przez praskę od razu na patelnię. Podsmaż odrobinę czosnek, po czym dodaj cebulę i pieczarki. Po około 2 minutach dodaj przyprawione mięso mielone i wymieszaj z warzywami na patelni.

Spaghetti na słodko

Gdy mięso będzie już usmażone, wylej na patelnię przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu aż trochę odparuje. Ananasa pokrój w mniejsze cząstki i dodaj do sosu. Wlej również trochę płynu, w którym pływał ananas w puszce. Im więcej płynu wlejesz, tym słodszy będzie sos. Ja zazwyczaj dodaję go do smaku.

Wyłóż makaron na talerz, na to sos i posyp starkowanym serem. Smacznego :)

Spaghetti na słodko

Leave a Reply