Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Ja i moja rodzina bardzo lubimy jednogarnkowe, czy może raczej jednonaczyniowe dania. Jednym z nich jest przepyszna zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym i pieczarkami. Idealnie komponuje się z sosem śmietanowym. Jest sycąca i bardzo smaczna.

Zapiekanka z mięsem mielonym – składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 300ml śmietany
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mozarell
  • kilka plastrów sera żółtego
  • sól i pieprz
  • papryka mielona słodka
  • natka pietruszki świeża lub suszona

Mięso mielone przypraw solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Odstaw na bok. Obierz ziemniaki i podgotuj je około 15 minut. Dzięki temu będą miękkie w zapiekance. Pieczarki i cebulę również obierz. Pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę lub paseczki. Rozgrzej patelnię i podsmaż najpierw cebulkę, a potem dorzuć pieczarki. Całość posól i dodaj pieprzu. Gdy cebula i pieczarki będą gotowe, odstaw je na bok na tej samej patelni podsmaż mięso. Teraz pora na układanie warstw.

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM

Na sam spód naczynia żaroodpornego ułóż warstwę ziemniaków, na to podsmażone mięso mielone, następnie pieczarki z cebulą. Teraz kolejna warstwa ziemniaków, mięsa i pieczarek z cebulą. Zalej całość sosem ze śmietany, jajka, startej mozarelli, soli, pieprzu i natki pietruszki. Po sosie ułóż ostatnią warstwę ziemniaków, a na nią plastry sera żółtego.

Piecz zapiekankę bez pokrywki w temperaturze  180 stopni przez około 40-50 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Leave a Reply