Uwielbiam zupę pieczarkową. Mocno aromatyczną, z dużymi kawałkami pieczarek, śmietaną i … makaronem. Jeśli jeszcze jeszcze takiej nie próbowałeś, to zachęcam gorąco to przyrządzenia pieczarkowej z mojego przepisu. Zobaczysz, jeszcze przepyszna :)
Składniki:
- około 500-600g świeżych pieczarek
- 2 marchewki
- pół selera
- pietruszka
- liść laurowy i ziele angielskie
- 2 małe cebule
- makaron
- 330 ml śmietany 30 % lub 36%
- 2 łyżki masła
- świeża lub mrożona natka pietruszki
Warzywa obierz. Z marchewki, selera i pietruszki ugotuj bulion warzywny. Dla polepszenia smaku dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie.
Obrane pieczarki pokrój w ćwiartki, a cebulkę w drobną kostkę. Podsmaż w garnku na maśle. Dzięki temu pieczarki oddadzą najwięcej smaku. Smaż pieczarki aż puszczą sok, ale nie dopuść do ich zarumienienia.
Do podsmażonych z cebulką pieczarek dodaj bulion warzywny. Dopraw go solą i pieprzem. Dodaj śmietaną 30% lub 36%, zamieszaj i zagotuj dosłownie chwilę. Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.
Makaron ugotuj i dodaj do zupy. Ja najbardziej lubię makaron wstążki, ale nada się właściwie każdy :)
Gotowe :) Smacznego!
Jeśli masz ochotę także na inną zupę, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na zupę dyniową.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.