Zupa pieczarkowa

Uwielbiam zupę pieczarkową. Mocno aromatyczną, z dużymi kawałkami pieczarek, śmietaną i … makaronem. Jeśli jeszcze jeszcze takiej nie próbowałeś, to zachęcam gorąco to przyrządzenia pieczarkowej z mojego przepisu. Zobaczysz, jeszcze przepyszna :)

Składniki:

  • około 500-600g świeżych pieczarek
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • pietruszka
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 2 małe cebule
  • makaron
  • 330 ml śmietany 30 % lub 36%
  • 2 łyżki masła
  • świeża lub mrożona natka pietruszki

Zupa pieczarkowa

Warzywa obierz. Z marchewki, selera i pietruszki ugotuj bulion warzywny. Dla polepszenia smaku dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie.

Obrane pieczarki pokrój w ćwiartki, a cebulkę w drobną kostkę. Podsmaż w garnku na maśle. Dzięki temu pieczarki oddadzą najwięcej smaku. Smaż pieczarki aż puszczą sok, ale nie dopuść do ich zarumienienia.

Do podsmażonych z cebulką pieczarek dodaj bulion warzywny. Dopraw go solą i pieprzem. Dodaj śmietaną 30% lub 36%, zamieszaj i zagotuj dosłownie chwilę. Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.

Makaron ugotuj i dodaj do zupy. Ja najbardziej lubię makaron wstążki, ale nada się właściwie każdy :)

Gotowe :) Smacznego!

Jeśli masz ochotę także na inną zupę, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na zupę dyniową.

 

Leave a Reply