Tłusty czwartek tuż, tuż. W tym roku postanowiliśmy zrobić samodzielnie pyszne pączki. Receptura jest już przetestowana i naprawdę wyszły pysznie, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na pączki z kremem z mascarpone. Ciasto drożdżowe na pączki jest wymagające i potrzebuje sporo wyrabiania, jednak naprawdę warto włożyć w ten wysiłek, by zjeść własnoręcznie przyrządzone, domowe pączki. Zapraszam :)
Składniki na 12 pączków:
- 750g mąki tortowej
- 300ml letniego mleka
- ok. 16 drożdży suchych lub 50g mokrych (świeżych)
- 8 żółtek
- 60g cukru
- 15g cukru wanilinowego
- 50g masła
- kieliszek (25ml) spirytusu lub wódki
- cukier puder do posypania pączków
- 2 litry oleju do smażenia pączków
Krem budyniowy z mascarpone:
- 250g mascarpone
- 330ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru
- ewentualnie śmietan fix
Przygotowanie:
Warto wcześniej przygotować wszystkie składniki i wyjąć je z lodówki, aby się ogrzały. Dopilnuj, aby mieć zamknięte okna podczas przygotowywania ciasta na pączki, gdyż ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów. Jeśli nie masz takiej możliwości, to możesz wstawić składniki do nagrzanego do 30 stopni piekarnika.
Przesiej mąkę do dużej miski. Mlekodelikatnie podgrzej, ale nie doprowadź do zagotowania Nie może być gorące, gdyż rozczyn drożdżowy nie wyjdzie. Do mniejszej miseczki wyłóż drożdże i wsyp do nich dwie łyżki cukru. Jeśli używasz drożdży mokrych, dokładnie je rozgnieć z cukrem i pozwól im się razem stopić. Następnie dodaj dwie łyżki przesianej mąki. Wymieszaj całość, po czym dolej 100ml ciepłego mleka. Dobrze wymieszaj całość, pozbywając się ewentualnych grudek. Miskę z rozczynem nakryj ściereczką i odstaw na około 30 minut. Możesz schować ją do piekarnika, aby drożdże mogły ładnie rosnąć. Rozczyn powinien mniej więcej podwoić swoją objętość.
Do kolejnej miski wbij żółtka jajek, po czym dodaj do nich cukier wanilinowy oraz pozostały cukier. Całość dobrze zmiksuj. Po upłynięciu 30 minut rozczyn drożdżowy powinien być już gotowy. Rozpuść masło – za chwilę będzie trzeba je dodać do reszty składników.
Jeśli masz melakser, możesz go teraz użyć. Jeśli nie, ciasto trzeba będzie wyrobić rękami. Do mąki dodajemy zmiksowane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i ciepłe masło. Wymieszaj całość, następnie dolej spirytus lub wódkę. Ponownie wymieszaj i partiami dodawaj roztopione masło. Jeśli używasz melaksera, czas teraz zacząć wyrabiać ciasto dłońmi na drewnianej desce lub w dużej misce. Nie będzie to łatwe zadanie, gdyż ciasto początkowo będzie się mocno kleić, a wyrabiać je należy do czasu aż kleić się przestanie. Teraz nakryj ciasto ściereczkę i odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość (w piekarniku ustawionym na 30 stopni zajmie to około godziny, a przy cieście pozostawionym po prostu na powietrzu może to trwać nawet do 4 godzin).
Jak ciasto podwoi już swoją objętość, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kulki. Delikatnie je rozpłaszcz i ułóż na desce. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia – tym razem na około pół godziny. Olej wlej do dużego garnka i porządnie go rozgrzej. Najlepiej, aby było to powolne rozgrzewaniu na niedużym ogniu. Jak pączki podrosną wrzucaj je pojedynczo na olej. Smaż pączki przez kilka minut na każdej ze stron. Warto je nawet kilka razy przewrócić, aby zachowały złocisty kolor.
Usmażone pączki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym tak, aby odsączył się z nich tłuszcz.
Zabieramy się za krem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z mascarpone i cukrem. Jeśli masz kłopot z ubiciem śmietany, możesz dodać torebkę śmietan-fixu. Zarówno śmigła miksera, jak i miskę, w której będziesz ubijać śmietanę warto wstawić wcześniej do lodówki, aby były zimne.
Usmażone pączki przekrój na pół i nałóż krem pomiędzy połówki. Smacznego :)
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.