Racuchy z jabłkami

Racuchy drożdżowe to jeden ze smaków z dzieciństwa, który ostatnio mi się przypomniał. Postanowiłam więc go odtworzyć. I tak oto powstały przepyszne racuchy drożdżowe – puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Idealnie nadadzą się na śniadanie na słodko, ale też jako dodatek do kawy lub herbaty.

Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami:

Rozczyn z drożdży:

  • 12g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka

Ciasto na racuchy:

  • 400g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania racuchów, albo dżem.

Przygotowanie racuchów zaczynamy od rozczynu z drożdży. Weź większy kubek albo miseczkę i wsyp do niego suche składniki na rozczyn (12g suchych drożdży + 2 łyżeczki cukru +  2 płaskie łyżki mąki pszennej) i zamieszaj. Wlej do nich ciepłe mleko (0,5 szkl.). Dobrze całość wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki powstałe z mąki. Następie zakryj kubek/miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po około 15 minutach rozczyn powinien urosnąć i przynajmniej podwoić swoją objętość.

Racuchy z jabłkami

W czasie, gdy drożdże będą pracować w rozczynie, możemy zająć się przygotowaniem składników do ciasta. Obierz dwa jabłka i pokrój w cienkie niewielkie plasterki. Składniki na ciasto wrzuć do sporej wielkości miski (ciasto urośnie). Wstępnie zamieszaj łyżką. Gdy rozczyn będzie już gotowy, wlej go do miski ze składnikami na ciasto i całość dobrze wymieszaj. Możesz zrobić to łyżką lub ręką (polecam założenie rękawiczki, gdyż ciasto będzie się mocno kleić).

Drożdżowe racuchy

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. Postaraj się, aby w pomieszczeniu, w którym będzie rosło ciasto, nie było otwartego okna. Po 45 minutach dodaj do ciasta pokrojone jabłka i delikatnie wymieszaj. Ponownie odstaw do popracowania, ale tym razem na krócej – 15 minut.

 

Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką stołową ciasto do usmażenia racuchów. Pamiętaj, że ciasto jeszcze urośnie na patelni, więc zachowaj odległości w jego nakładaniu. Smaż aż racuchy będą miały złocisty kolor.

 

Leave a Reply