
Racuchy drożdżowe to jeden ze smaków z dzieciństwa, który ostatnio mi się przypomniał. Postanowiłam więc go odtworzyć. I tak oto powstały przepyszne racuchy drożdżowe – puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Idealnie nadadzą się na śniadanie na słodko, ale też jako dodatek do kawy lub herbaty.
Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami:
Rozczyn z drożdży:
- 12g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki
- 0,5 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka
Ciasto na racuchy:
- 400g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 jabłka
Dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania racuchów, albo dżem.
Przygotowanie racuchów zaczynamy od rozczynu z drożdży. Weź większy kubek albo miseczkę i wsyp do niego suche składniki na rozczyn (12g suchych drożdży + 2 łyżeczki cukru + 2 płaskie łyżki mąki pszennej) i zamieszaj. Wlej do nich ciepłe mleko (0,5 szkl.). Dobrze całość wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki powstałe z mąki. Następie zakryj kubek/miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po około 15 minutach rozczyn powinien urosnąć i przynajmniej podwoić swoją objętość.
W czasie, gdy drożdże będą pracować w rozczynie, możemy zająć się przygotowaniem składników do ciasta. Obierz dwa jabłka i pokrój w cienkie niewielkie plasterki. Składniki na ciasto wrzuć do sporej wielkości miski (ciasto urośnie). Wstępnie zamieszaj łyżką. Gdy rozczyn będzie już gotowy, wlej go do miski ze składnikami na ciasto i całość dobrze wymieszaj. Możesz zrobić to łyżką lub ręką (polecam założenie rękawiczki, gdyż ciasto będzie się mocno kleić).
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. Postaraj się, aby w pomieszczeniu, w którym będzie rosło ciasto, nie było otwartego okna. Po 45 minutach dodaj do ciasta pokrojone jabłka i delikatnie wymieszaj. Ponownie odstaw do popracowania, ale tym razem na krócej – 15 minut.
Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką stołową ciasto do usmażenia racuchów. Pamiętaj, że ciasto jeszcze urośnie na patelni, więc zachowaj odległości w jego nakładaniu. Smaż aż racuchy będą miały złocisty kolor.
Jestem mamą Krzysia i Zuzi oraz żoną Darka. Uwielbiam książki fantasy, postapo, seriale Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubię pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Praktykuję jogę.