Drożdżówka z malinami

Kiedyś wydawało mi się, że ciasto drożdżowe to mega trudna sprawa. Jak spróbowałam, okazało się, że jednak jest łatwiej, niż się spodziewałam :) Na blogu pojawiły się już przepisy na racuchy z jabłkami i pączki z kremem mascarpone. Teraz przyszła pora na proste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką. Przepis jest o tyle ciekawe, że wystarczy, że mleko krowie zastąpimy wodą lub dowolnym napojem/mlekiem roślinnym i mamy drożdżówkę w wersji wegańskiej.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 100g malin świeżych lub mrożonych (trzeba wcześniej rozmrozić, aby nie obciążyły ciasta)
  • 600g mąki pszennej
  • 0,5l ciepłego mleka krowiego lub w opcji wege mleka roślinnego/wody
  • 12g drożdży suchych lub 40g drożdży świeżych
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół szklanki cukru białego (ok. 100g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 100g margaryny (warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby się ogrzała)
  • 140g mąki
  • 3 łyżki cukru (ok. 55g)

Zaczynamy od postawienia zaczynu drożdżowego. Będziesz potrzebować miseczki, w której zaczyn będzie mógł urosnąć. Odlej pół szklanki ciepłego mleka/wody i dodaj do niego drożdże. Jeśli korzystasz ze świeżych, dobrze je rozkrusz i rozprowadź w mleku/wodzie. Suche drożdże również należy dobrze rozpuścić w mleku. Następnie dodaj łyżeczkę cukru białego i łyżkę mąki. Zaczyn nakryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Ciasto drożdżowe z malinami

Zabieramy się za ciasto. Do sporej wielkości miski wsyp odważoną mąkę, cukier, olej i resztę ciepłego mleka/wody. Całość wymieszaj łyżką, po czym dodaj wyrośnięty zaczyn. Ponownie wymieszaj. Teraz pora na wyrabianie. Najwygodniej i najszybciej użyć miksera ze specjalnymi śmigłami do ciasta drożdżowego. Jeśli nie masz takiej możliwości, możesz wyrobić ciasto ręką. Będzie to jednak trochę dłużej trwało :) Ciasto będzie dość klejące i gęste. Gdy uzyskasz już gładką masę, nakryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (ważne, aby nie stało w przeciągu, dlatego ja też je chowam do wyłączonego piekarnika) na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno urosnąć.

W czasie, gdy ciasto będzie rosło możemy przygotować kruszonkę. Margarynę, mąkę i cukier dodaj do miski i wymieszaj dokładnie mikserem. Powstanie sypka kruszonka. Odstaw ją do lodówki do czasu aż ciasto drożdżowe wyrośnie.

Ciasto drożdżowe z malinami

Po godzinie przełóż ciasto drożdżowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ja mam blachę prostokątną 25x31cm. Posyp ciasto rozmrożonymi malinami, a następnie kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do około 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut. Ja mam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu, więc u mnie ten czas dłuższy. W piekarniku z termoobiegiem ciasto powinno być gotowe szybciej.

Czy ciasto jest gotowe, możesz sprawdzić wbijając w nie wykałaczkę lub inny patyczek. Gdy po wyjęciu będzie suchy, oznacza, że ciasto jest gotowe. Gdy mokry, oznacza, że potrzebuje jeszcze kilku chwil w piekarniku :)

Ciasto drożdżowe z malinami

Leave a Reply